Objava za medije tajnika kluba – g.Zdenka Videca
Objava za medije tajnika kluba – g.Zdenka Videca avatar

PREDMET :   Prvenstvo RH  FITA vanjsko metno kolo


U nedjelju 02. rujna 2012. u Našem gradu  održano je  još jedno veliko natjecanje.

Na terenima streličarskog centra  Streličarskog kluba Sisak, uz nazočnost 140 ponajboljih streličara RH održano je Državno prvenstvo u streličarskoj disciplini FITA 2x70m s olimpijskom završnicom. Ujedno je ovo natjecanje poslužilo da se održi i prvo županijsko streličarsko natjecanje tako da smo dobili i prve županijske prvake.

Vrlo ugodan  ambijent novo izgrađenog streličarskog centra, koji se nalazi u sklopu objekata bivših Omladinskih radnih akcija u Savskoj ulici, pružio je uz idealne vremenske uvjete sve preduvjete  za postizanje vrhunskih  streličarskih rezultata, a što su mnogi i iskoristili te postigli svoje najbolje osobne rezultate uz nekoliko državnih rekorda.  Posebno treba naglasiti da je ovo Državno prvenstvo  ujedno i najveće streličarsko natjecanje po posječenosti ikad održano u našoj zemlji, i  vidjeti i doživjeti streličarsku liniju  od 140 natjecatelja je  nezaboravan  doživljaj koji mnogi posjetitelji ove sportske priredbe nisu propustili. Vidjeti na jednom mjestu  najbolje od najboljega što u ovom momentu hrvatsko streličarstvo  može pružiti  nesvakidašnji je impresum.

Gledajući  natjecatelje koji su sa najvećih svjetskih natjecanja donosili medalje u hrvatsku, gledajući njihovo umijeće rukovanjem lukom i strijelom, lakoću postizanja najvećih rezultata ostavljalo je bez daha brojne posjetitelje ove sportske priredbe. 

Na ovom natjecanju  Sisačku županiju predstavljali su natjecatelji iz 4 županijska kluba: SK  Sisak, SK Siscia, SK Sunja i SK Glina. Na žalost predstavnika petog županijskog člana SK Koros Kutina nije bilo na ovom prestižnom natjecanju.

Rezultati streličara s našeg područja, još jednom su pokazali da se za budučnost ovog sporta ne moramo bojati jer  je polučeno nekoliko odličnih rezultata.

Tako je Mario Vavro u kategoriji juniora sa složenim lukom, prema očekivanju osvojio još jedan naslov Državnog prvaka. U istoj kategoriji juniora, Marko Gligorovski, pucajući olimpijskim lukom osvojio je drugo mjesto i naslov Vice prvaka.  Naslov državnog prvaka mu je izmakao doslovno u posljednjoj ispucanoj strijeli, jer i pored činjenice da je u dodatnom raspucavanju pogodio desetku, njegov protivnik je samo za 1 cm bio bliži strogom centru mete i osvojio zlatnu medalju. Ovakvim raspucavanjem vidi se sva čar ovog sporta, a što su mnogi mogli i vidjeti prateći streličarstvo na proteklim Olimpijskim igrama.  Mlada streličarka SK Sisak Iva Bilandžić, kadetkinja , kojoj je  ovo bio tek drugi nastup u streličarskom životu, pokazala je svu raskoš talenta i  također se okitila naslovom  Prvakinje RH  standardnim lukom.  Kadet Luka Knežić, također je pokleknuo u samoj završnici i osvojio drugo mjesto, kao i Antonio Stipić koji je također bio drugi ali u stilu golog luka.  Na žalost nastup Juraja Pejnovića, završio je na onom naj nepopularnijem mjestu 4., ali i to je dio sporta.  Od ostalih natjecatelja s područja neše županije  treba istaknuti još neke rezultate. Jurica Lacković  SK Sunja, prvi u kadetima golog luka. Senior  Robert Potrkač  SK Glina, treći u stilu golog luka.  Vanja Potrkač, kadetkinja složenim lukom treće mjesto,  Veteran složenim lukom Miroslav Bagarić  zauzeo je također treće mjesto.  Senior složenim lukom Zoran Vonić, u konačnici se plasirao na 15 mjesto. Predstavnici u Tradicionalnom luku Mijat Barić i  Damir Kuzmić plasirali su se na 6. i 7. mjesto. Kadeti u olimpijskom luku, svi redom iz SK Glina, Nino Potrkać, Ante Kuzmić i Luka Kuzmić, zasjeli su na 5., 6., i 7. mjesto, dok je senior Dubravko Čorak iz SK Sisak , u konačnici stao na 18. poziciji. 

U stilu standardnog luka  seniori Željko Ahel i Miro Srnec , također su bili na postolju, i to  na drugom  i trećem  mjestu, dok je veteran Milan Matijaško bio drugi.

I na kraju nešto što cijeloj ovoj nedjeljnoj slici daje mutan ton.  Mučan je osjećaj koji je ostao u srcima organizatora, jer vidjeti na jednoj sportskoj priredbi  dvjestotinjak ljudi, puno više nego što se okupi na bilo kojoj našoj nogometnoj ili nekoj drugoj sportskoj priredbi  je prelijep doživljaj, ali izgleda da taj ambijent nije nitko prepoznao iz struktura koje žive  u sisačkom  sportu, jer i pored činjenice da su uredno pozvani svi irelevantni čimbenici sisačkog sporta i života, na žalost nitko se nije odazvao ovom pozivu, niti je svoju spriječenost obznanio.  Još je više žalosnije, da Streličarski klub Sisak, za ovu veliku sportsku priredbu, i pored činjenice da je financijska pomoć zatražena, nije dobio niti jedne jedine kune.   S pravom se pitamo , pa zar je moguće, da se može odvojiti sredstva za mnogo banalnija zbivanja, a da se organizacija ovako velikog sportskog događaja samo tako zaobiđe.  I neka to služi na čast svima onima  koji žive od sisačkog sporta, a ne za sport.

 

Pozdrav 

Tajnik Streličarskog kluba Sisak i

Tajnik Streličarskog saveza  Sisačko moslavačke županije

 

Zdenko  Videc.

 

Odgovori